Anna Björk skriver:
Gott exempel på positiva effekter av regionalproducerad film i Norr från Film Västernorrland (producent Norrbottensbaserade Giraff Film);
MIRAKLET I VISKAN spelades in under 36 dagar, 2013 i Viskan, Stöde, Ljungaverk och Sundsvall.
Vid inspelningen engagerades personer och företag från bygden som filmteam, skådespelare och statister. Privatpersoner lånade ut sina hem, möbler och husdjur. I filmteamet ingick åtta personer från länet inklusive två praktikanter. För samtliga var detta deras första långfilmsinspelning som sedan ledde till ett fortsatt arbete som filmarbetare i en rad olika långfilmer och TV-dramaserier.
Evelina Alexandersson och Andrea Wikman, båda unga talanger från länet, gjorde sina första filmroller med bravur. Mer etablerade lokala skådespelare som Ingmar Virta och Gisela Nilsson samt fem andra lokala skådespelare i mindre roller medverkade också i filmen tillsammans med 200 statister från länet.
Under inspelningen spenderades 51% av produktionsbudgeten i länet. Detta innebär att för varje investerad krona i filmen har regionen fått 3,50 kronor tillbaka.
När filmen hade biopremiär, april 2015 visades den på i stort sett alla biografer i länet och det var även dessa som stod för de högsta biosiffrorna i landet. I Ljungaverk började popcornmaskinen att brinna, i Söråker fick de öppna upp till restaurangdelen så att alla skulle få plats och i Sundsvall kom en man som inte hade varit på bio sedan biljetterna kostade 1,50 kronor. Totalt sågs MIRAKLET I VISKAN av 32 600 biobesökare runt om i landet, 10 150 av dessa såg filmen i Västernorrland.
I recensioner, morgonsoffor och intervjuer i TV, radio och tidningar nämndes Långhuset, Viskan och Medelpad för dess vackra, fängslande och magiska miljö. I en recension så utsågs långhuset till och med till filmens huvudrollsinnehavare. Exponeringsvärdet av MIRAKLET I VISKAN uppskattas till 2 500 000 kr endast för biovisningarna exklusive filmens marknadsföring. Att Viskan även nämns i filmens titel är en ovärderlig marknadsföring. Filmen finns nu på DVD och kommer att visas på TV 2016.
I Ånge kommun och framförallt Viskan har man sett en ökning av turismen efter premiären. Många nyfikna och fler ortsbor har även besökt Turistbyrån och dess utställning av Viskan.
Att få möjlighet att se sina bekanta miljöer på bioduken för första gången har bidragit till en oerhörd stolthet bland byborna.
Så sammanfattningsvis har MIRAKLET I VISKAN gett Västernorrland arbetstillfällen, ett ökande företagande, pengar, marknadsföring, en ökad turism och en identitet och stolthet.
Vid andra visningen på Ede skola välkomnade producent Anna Björk. Regissör John Olsson tackade alla inblandade och skådespelare Rolf Lassgård läste några inledande ord innan filmen. Filmen visades efter lite sedvanligt tekniskt krångel. Efter rungande applåder delades rosor ut till inblandade.
Under sommar/ höst 2013 och under några veckor i januari 2014 spelade regissören John O Olsson in "Miraklet i Viskan". Med skådespelare som Rolf Lassgård, Lia Boysen, Ingvar Hirdvall, Elisabeth Carlsson, Ivan Mathias Petersson och Ingmar Virta.
Det har varit roligt och ibland besvärligt när vägen och bron varit avstängd.
Framförallt har Viskan varit med i åtskilliga tidningsartiklar, radio- och tv-inslag.
Kolla in!
Bakom "Miraklet i Viskan"
En film med klipp från inspelningen av långfilmen "Miraklet i Viskan" samt intervju med huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård. Biografpremiär hösten 2014.
" En helt unik plats i Sverige "
LYSNATTA sista lördagen i augusti.
Wiskan, 2024
Copyright © All Rights Reserved